Santa Agueda, Santa Agata, patrona de les mares lactants (5 de febrer)

Publicat per Alba Padró en http://criatures.ara.cat/somlallet

Demà 5 de Febrer és la festivitat de Santa Àgueda o Santa Àgata; patrona de les infermeres, de les mares lactants i de totes les dones en general.

Vaig conèixer aquesta festivitat per un pastís (llaminera, jo???? no, de cap manera!!!!!). No els he tastat, però m’ho puc imaginar! Després vaig buscar iconografia de la Santa i em van deixar de pedra, és força gore!

Àgueda/Àgata significa “la bona”, “la virtuosa”.  Santa Àgata va néixer a Palerm o Catània (Itàlia) al voltant de l’any 230.

Els seus pares eren nobles que la consagraren a Déu des de molt petita. Però va créixer i va cridar l’atenció del governador romà de Sicília, Quincià.

Aquest es va aprofitar de la persecució de l’emperador Deci (250-253) contra els cristians per intentar posseir-la, atret per la seva singular bellesa física. L’assetjava constantment.

Al no conseguir el seu propòsit, primer la va recloure un mes a casa d’una dona anomenada Afrodísia, que tenia cinc filles, totes de conductes lascives (pots pensar), amb el propòsit que la jove renegués de la seva decisió de guardar castedat. Però ella es va mantenir ferma i com que Quincià no va aconseguir el seu objectiu va voler provar  la seva fe. Va ordenar que la torturessin amb el màxim rigor, a la qual cosa Àgueda responia amb fermesa i alegria.

Enfurismat  el governador va manar que primer li oprimissin els pits brutalment i després els hi tallessin, enviant-la novament a presó i privant-la d’aliments i atenció mèdica.

És famosa la resposta de Santa Àgueda:

Cruel tirà, no et fa vergonya torturar en una dona el mateix si amb què de nen et vas alimentar?

Ja veieu ella pensant en la funció biològica del pit i ell (home) en la funció sexual dels pits. Per què dirigeix tot el seu odi i tota la seva ràbia als pits de la Santa?

Confortada per la seva fe i curada miraculosament, es diu que la va visitar Sant Pere, va ser conduïda una vegada més davant el cruel governador qui va determinar que despullada fora llançada sobre les brases ardents i després reclosa en un llòbrec calabós, on després d’una fervent oració va morir.

La iconografia de Santa Àgueda s’acostuma a presentar amb el palmell (victòria del martiri) i algun símbol (els seus pits a la mà o en una safata) o gest que recordi les tortures que va patir. Les imatges no poden ser més explícites i doloroses. En totes, apareix patint les tortures o mentre li són seccionats els pits. En altres pintures del Barroc la seva imatge és serena i elegant, no hi ha cap mena de patiment al seu rostre.

Sabem que és la Santa per l’iconografia amb la que és representada. I en altres contemplativa i expectant o confortada amb el guariment d’àngels i sants.

Els pits són l’atribut sexual femení que defineixen a les dones que mostren la seva capacitat de reproductora, que sedueixen als mascles de l’espècie, pits que són desitjables i prohibits.

Per les dones els pits també són cada vegada més una eina, un atribut vital per ser felices i agradar-se a elles mateixes i deixen de banda la funció de nutrició que recorda Santa Àgata al governador. Si Santa Àgata aixequés el cap!

 

"Les Agulles de Santa Agueda", Benicassim (Castelló)

Santa Àgata és la patrona de les dones i la festivitat és celebrades arreu d’Espanya: Navarra, País Basc, Castella, Jaén, Mallorca, Castella, Aragó… En molts pobles i ciutats les dones prenen el poder i deixen de costat als homes, elles poden fer el que volen sense donar cap mena d’explicació. Elles manen sobre la seva vida.

Noies ens haurem d’encomanar a Santa Àgata cada vegada que tinguem mal al pit, a veure si ens dóna un cop de mà i ens soluciona els mals ben de pressa!

Ara que ja no sóc un mare lactant jo també li vull demanar un favor a Santa Àgata. Vaja, si pot ser. Aquesta és l’entrada 200 del bloc, i voldria fer-ne moltes més, infinites, perquè encara tenim moltes coses que dir i tenim moltes coses per parlar. Així que espero un cop de mà de la patrona per poder gaudir ad infinitum del “Som la llet”.

Alba Padró

http://criatures.ara.cat/somlallet

.

La lactancia materna en La Biblia

3 Respuestas

 1. Hola, ¿Podrías traducir el artículo?
  Me parece interesante el tema, pero me he perdido, lo siento.
  Os agradecería si alguien lo traduce al español.
  gracias, un saludo
  Isabel

 2. 054 0296515512713

  BUENISIMO

  MUY BUENO trabajo en oncología y rezo por las que sufren,Ca de mamas

Comentarios Cerrados.