Herbes, herbetes

publicado en: Leche materna, Reivindicación | 0

Publicat al blog Som la llet, per Alba Padró

Les companyes d’ALBA em van passar aquesta entrada que parla de les suposades propietats galactagogues d’algunes plantes.

Em llanço a  esbullar-lo sense pietat! En negreta els meus comentaris a l’article original.

————————————————————————————————————————————————————-

“La lactància, plantes naturals que milloren la producció de llet.”

Això de plantes naturals és una redundància  de la mida d’un transatlàntic, les plantes de plàstic no serveixen per fer infusions.  Les plantes milloren la producció de llet? En quin sentit em pregunto en quantitat o qualitat? Cal millorar la llet materna?

Afirmacions tan innocents com aquestes cauen com una bomba de fragmentació i destrueixen la confiança de les dones en les seves capacitats.

“Sovint moltes mares es preocupen per si tenen la quantitat de llet adequada per alimentar i alletar els seus petits nadons de la forma correcta”

Just, i articles com aquests no ajuden a entendre que només en escasses ocasions la quantitat de llet produïda pot ser inferior a la que cal. Utilitzen dos termes: alletar i alimentar…. És clar potser alletes però si la llet no és de qualitat no alimentes, molt fina l’ironia!

“Cal recordar que per més escassa que sigui la producció de llet materna, la mateixa no té reemplaçament per la quantitat de beneficis que li brinda al nen.”

Això tranquil·litza a qualsevol! No t’amoïnis dona,  fabriques un culet de llet però aquestes quatre gotes són  or! La criatura passarà gana però  és igual li dones llet a dosis de caviar beluga!

“De tota manera hi ha certes plantes que ens permeten de forma natural, augmentar parcialment la producció de llet materna”

És clar hi ha maneres artificials de tenir més llet, com per exemple donar llet artificial! Què vol dir parcialment? Un dia sí un dia no? Al matí en tens a la tarda no?

“però sempre s’ha de consultar amb el pediatra i un metge especialista, ja que  moltes vegades, algunes espècies, més enllà de les dites populars, poden resultar tòxiques.”

Els pediatres s’ocupen dels nens no de les herbes que es prenen les mares. I un metge especialista en què? En herbes? Em sembla  que els especialistes en herbes són l’ herbolari  o el  botànic… Per cert què en saben ells de tetes?

“Entre les plantes conegudes per augmentar la llet  materna trobem el fenigrec, que pertany a la família de els pèsols i té propietats galactagogues, es poden preparar infusions amb fulles de la planta i aconseguir excel·lents resultats a les 48 hores d’haver-ho començat a consumir-lo.”

El fenigrec no és tòxic però no hi ha cap estudi que demostri que augmenta la producció de llet. Parlo d’estudis fets en dones, el que el fenigrec causi a les vaques em sembla que no tinc ganes de  saber-ho!

“El Card de Llet o Card  Marià, és una  planta  que també funciona bé com galactagog, hi ha estudis que asseguren que no té contraindicacions durant la lactància materna, i  també  pots consumir Ruda de Cabra en  infusió o en pastilla, que es compra a les herboristeries  i té els mateixos efectes.”

El Card Sant es pot prendre durant la lactància, és cert, és risc 0 però no fa res! De nou no està demostrat que sigui un galactagog. Igual  que Ruda de Cabra, res de res! A més penseu en dues coses:

1-Podem determinar l’origen de la planta que ens venen? Pot estar contaminada amb  plaguicides per exemple.

2- La quantitat de principi actiu de les fulles les arrels o les tiges no és la mateixa així que no és tan simple.

Comentarios Cerrados.